Geplaatst op
Ben jij goed met cijfers en begrijp je als geen ander hoe je wiskunde problemen kunt oplossen én dit kunt toelichten? Dan is een baan als docent wiskunde wel iets voor jou. Ga werken op een middelbare school waar jij wellicht de toekomst van leerlingen kunt veranderen. In deze blog vertellen we hoe jij een wiskunde leraar wordt en wat je kunt bereiken. Vind vervolgens een vacature docent wiskunde en ga aan de slag.
Hoe wordt je wiskunde leraar?
Om een leraar te worden heb je bepaalde papieren nodig om aangenomen te worden. De meeste wiskunde docenten hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Wiskunde gevolgd. Met een 1e graads papiertje, kun je meer verdienen en mag je alle klassen lesgeven. Met een 2e graads mag je alleen VMBO klassen lesgeven en de eerste 3 jaren van het voortgezet onderwijs op HBO en VWO niveau. Een cursus of opleiding tot docent zal ook niet misstaan op je cv. Sommige middelbare scholen zullen dit zelfs als eis stellen.
ZZP leraar wiskunde, bestaat dat?
In sommige gevallen is het ook mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan als wiskunde docent. Als er veel vraag is naar wiskundeleraren of een school ziet het nut in van echte vakkennis, kun jij als ZZP’er aan de slag. Wat wel eens gebeurt is dat een wiskundige een paar dagen als wiskundedocent optreedt op bijvoorbeeld kleine middelbare scholen waar de eisen niet zo streng zijn. Dit is ideaal voor mensen die niet fulltime leraar willen zijn, maar wel hun kennis willen delen.
Salaris
De salarissen voor docent wiskunde verschillen nogal. Zoals aangegeven kun je met een 1e graads diploma meer verdienen dan met de 2e graads. Er zijn drie verschillende schalen: LB, LC, LD. Een wiskunde docent op middelbare school die de onderbouw lesgeeft of het VMBO zal in de LB schaal vallen, de bovenbouw of hoger onderwijs in schaal LC en universitair of leidinggevende functie valt in schaal LD. Het ligt dus voornamelijk aan de ervaring en wat voor groep kinderen of volwassenen je lesgeeft wat het uiteindelijke salaris zal bepalen. Het minimumloon zit rond de €2251,- bruto per maand en er wordt ongeveer maximaal €4567,- bruto per maand verdient.
Inspireer de jonge genieën
Het is aan de taak van de leraar om de nieuwe lichting te sturen en te kneden. Jij als wiskundeleraar kunt ervoor zorgen dat leerlingen in gaan zien dat wiskunde leuk is en dat je er ontzettend veel mee kunt doen. In principe is het hele leven en de evolutie gebaseerd op wiskundige theorieën, maar als kinderen dit niet weten, begrijpen ze dus ook niet belang van wiskunde. Ze zullen dan alleen moeilijke sommen zien en laten het vak vallen als ze de kans krijgen. Inspireer ze daarom om toch te kiezen voor wiskunde.