Geplaatst op
Brandveiligheid is een noodzaak in elk bedrijfspand. Voor een evenementen met honderden tot duizenden mensen tegelijk, moet het misschien wel een topprioriteit zijn. Het uitvoeren van een brandrisicoanalyse is altijd de beste manier van handelen, of het nu gaat om een permanente locatie, een tent of een tijdelijke buitenevenementruimte. Hoe zorg je nou voor de beste brandveiligheid tijdens een evenement? Naast het inhuren van een brandwacht, kun je zelf ook veel doen.
Gevaren spotten
Noteer, wandelend door de zaal, dingen die een brand kunnen veroorzaken of sneller laten verspreiden. Verlichting, verwarming, generatoren, kookapparatuur en elektrisch- en gasapparatuur zijn allemaal bronnen waar een brand uit kan ontstaan. Het kan zijn vanwege een verdwaalde vonk of de warmte die ze produceren. Daarom moeten ze dan goed uit de buurt worden gehouden van de dingen die ze zouden kunnen ontsteken, denk aan papier, afval, alcohol, brandbare vloeistoffen en gassen.
Wie loopt er gevaar
De mensen die uw evenement bijwonen, en al die mensen die eraan werken, of het nu schoonmakers of beveiligers zijn, lopen het meeste risico op brand. Vergeet niet om rekening te houden met mensen met mobiliteitsproblemen, zoals ouderen en kinderen, aangezien zij extra hulp nodig kunnen hebben tijdens een evacuatie.
Voorbereidingen
Over het algemeen heb je één blusser op waterbasis nodig, zoals een water, wateradditief of schuim (drie liter of meer) voor elke 200 vierkante meter vloeroppervlak. Voor specifieke bedreigingen, zoals kookoliën, brandbare vloeistoffen en elektrische apparaten die vlam vatten, moeten geschikte blusapparaten in de buurt worden geplaatst. In gebouwen worden brandblussers idealiter aan de muur gemonteerd. Voor buitenevenementen kun je kiezen voor een trolley voor eenvoudige draagbaarheid, of een kast om de apparatuur te beschermen tegen de elementen.
Registreren, plannen en trainen
Dat alles wetende, kun je vervolgens een noodplan opstellen, bijvoorbeeld met informatie als waar het verzamelpunt zich bevindt. Je moet er ook voor zorgen dat je over personeel of vrijwilligers beschikt die als brandwachters kunnen optreden, na een opleiding te hebben gevolgd om hen voor te bereiden. Tot slot wordt door de brandweer geadviseerd dat een brandrisicobeoordeling jaarlijks en telkens wanneer er een grote verandering optreedt, moet worden herzien. Het is ook een vereiste om er voor elke tijdelijke locatie een in te vullen.